Kérdése van? Hívjon minket! +36-76/482-108

BLOG
2021.12.14 11:22

Miért pont fenyő a karácsonyfa?

Miért pont fenyő a karácsonyfa?

Sokakban felmerülhet a kérdés így december derekán, hogy miért is alakultak úgy a karácsonyi szokásaink, ahogy. Ti belegondoltatok valaha, miért pont fenyőt állítunk a szeretet ünnepén? Az egyik legstrapabíróbb és legtartósabb fafajtát, csupán néhány napra az otthonunkba, amikor közeledik a szenteste?

Már az ókorban akadtak feljegyzések arról, hogy az ünnepi időszakokban babérágakat és egyéb örökzöldek ágait, leveleit állították ki az emberek otthonukban, azonban a kereszténység térhódítása után minden ilyesfajta törekvést pogány szokásnak tituláltak.

Azonban az 1500-as években elterjedt egy legenda, miszerint Krisztus születésekor kivirágoztak a télben szunnyadó fák; ekkor tűnt el eme szokás pogány megítélése is teljesen. Az örökzöldek és a fenyők a kereszténység szimbólumává lettek, ám díszíteni csak az 1600-as években kezdték el őket, eleinte almával, majd gyertyákkal is. Itt kezdték meg térhódításuk a mai értelemben vett karácsonyfák.

A fenyő a stabilitást, az életet és a megbízhatóságot szimbolizálja tömör és erős faanyagával, örökzöld jellegével, no és megjelenésre sem utolsó darab.

Amellett, hogy karácsonykor fenyőt állítunk, érdemes az életünk többi területén is fontolóra vennünk, például a fenyőből készült bútorok használatát. Mind több évszázadra visszamenő szimbolikájukkal, mind időtállóságukkal utánozhatatlan fafajták, amelyek olyan minőséget képviselnek, amelyet kevés más fafajta.

Ha te is beleszerettél a fenyőbe, érdemes megnézned borovi fenyőből készült bútorkínálatunk.