Kérdése van? Hívjon minket! +36-76/482-108

BLOG
2022.01.06 12:29

6 érdekesség, amit nem tudtál az ágyakról

6 érdekesség, amit nem tudtál az ágyakról

6 érdekesség, amit nem tudtál az ágyakról

  1. A ma ismert ágyak elődjei olyan fészek vagy kotorékszerű fekvőhelyek voltak, amelyeket állatok is kialakítanak a maguk pihenésére. Legtöbbször szalmát, szőrmét, száraz leveleket helyeztek egy halomba hozzájuk, erre heveredtek le.
  2. Hogy az állatokat távol tartsák a fekvőhelyektől gyakran emeléseket alakítottak ki, általában földrakásokból vagy fahasábokból, arra helyezték az „ágyat”.
  3. Az első modern értelemben vett ágy az egyiptomi kultúrához köthető; az ágyakat legtöbbször fából készítették és emelvényen álltak, amelyre lépcsővel tudtak felmenni. Az ágyakat a gazdagok és a szegények is egyaránt gyakran baldachinnal vették körbe, távol tartva ezzel a nemkívánatos szúnyogokat

4. A görögök „ágya” kliné névre hallgatott és rendkívül díszes bútordarab volt a korban, amelyet a legkülönbözőbb anyagokból, például márványból, fából, de akár bronzból is elkészíthettek.

5. A középkori „ágyak” általában egy kötélből font keretből és belehelyezett szalmából vagy zsákokból álltak; változatos volt, mi került a keretbe, igazából minden szóba jöhetett, ami puha volt, fekvésre alkalmas.

6. A rokokó alatt újra „feltalálták” a baldachint, amely igen hamar el is terjed, főként az arisztokrácia körében. Az ágyakat leplekkel, függönyökkel, sokszor takarókkal vették körbe, egy szobát kialakítva a szobában ezzel.

A mai ágyak már a kevesebb több elvét vallják és nem akarnak létrehozni egy kis szobát a szobában széles, magas, faragott ágykeretekkel és földig érő csipkés baldachinokkal, azonban a kialakításuk is sokat változott. Az ágyak a divat terén napjainkban a letisztult formákat részesítik előnyben. Az elmúlt években nagyon népszerűvé vált a natúr stílus is, mindenféle festést, színezést nélkülözve, a fa természetes színét, mintáit megőrizve.  Ha te is eme stílus képviselője vagy, akkor érdemes megnézned friss kínálatunk ágyak terén.